Aveți nevoie de o stație meteo?
De ce au nevoie fermele de o stație meteo automată?
Producția agricolă din întreaga lume depinde în mare măsură de condițiile meteorologice locale. Cu excepția câtorva culturi care cresc în sere sau în medii controlate, cea mai mare parte a activității agricole este foarte strâns legată de condițiile atmosferice. În timp ce controlul vremii în aer liber este foarte dificil, monitorizarea condițiilor meteorologice locale poate ajuta la luarea de măsuri de prevenire sau de remediere pentru a minimiza pierderile cauzate de schimbarea condițiilor meteo.
Efectuată inițial într-un mod rudimentar și manual, monitorizarea vremii a evoluat de-a lungul anilor. Stațiile meteorologice automate au transformat complet modul în care monitorizăm astăzi vremea; procesul de documentare și analiză a datelor meteorologice s-a simplificat drastic. Cu ajutorul acestora putem monitoriza condițiile meteorologice de la distanță și, de asemenea, putem analiza vremea pe perioade mai lungi de timp, contribuind la generarea unor prognoze meteo mai precise.
Ce este o stație meteo automată?
O stație meteorologică automată este un ansamblu de senzori care monitorizează diverși parametri de mediu, cuplat cu un înregistrator de date și un echipament de transmisie. Datele măsurate sunt transmise către un server unde pot fi stocate, accesate și analizate.
Senzorii tipici utilizați într-o stație meteo destinată agrometeorologiei măsoară în general:
- Temperatura aerului
- Umiditatea relativă a aerului
- Direcția și viteza vântului
- Presiunea atmosferică
- Radiația solară globală și radiația netă
- Precipitații lichide, precipitații solide (zăpadă) și grindină
- Temperatura solului, la mai multe nivele
- Conținutul de apă în sol (Umiditatea solului)
În funcție de domeniul utilizării, stațiile meteo pot fi echipate și cu alți senzori specializați (ex: senzor de umezeală a frunzelor, util în viticultură sau pomicultură), senzori de radiație activă fotosintetic, senzori de temperatură a frunzelor și mulți alții. Selecția finală a senzorilor depinde de condițiile climatice, de condițiile din sol și de tipul de cultură pentru care urmează să fie utilizată stația meteo.
Stațiile meteo de calitate calculează un număr de parametri de maximă utilitate în luarea deciziilor sau declanșează ele însele acțiuni ale unor alte echipamente auxiliare cum ar fi instalațiile prevenire a înghețului sau instalațiile de irigație și fertilizare.
Câte stații meteo sunt necesare?
În cazul culturilor cultivate în regiunile colinare parametrii meteorologici pot fi radical diferiți în diferite zone din cauza altitudinii diferite, a calității solului și a expunerii și pantei terenului. Instalarea mai multor stații meteorologice automate este o necesitate în astfel de scenarii pentru a urmări „microclimatele” din diferite părți și pentru a aplica acțiunile specifice fiecărui microclimat.
Despre alegerea numărului optim de stații puteți afla informații suplimentare și din acest articol.