Melcul de frunză

Plantă sau animal?

Costasiella kuroshimae, cunoscuta si sub numele de „frunză de mare”, este o specie de nudibranhii (moluște fără carapace) care traieste în ocean, în zonele de coasta din Japonia si Indonezia.

 

Ceea ce face ca aceasta specie sa fie uncă este faptul ca are capacitatea de a realiza fotosinteza prin preluarea cloroplastelor (organele care produc energia prin fotosinteză) de la algele pe care le consuma. Astfel, Costasiella kuroshimae poate produce propria energie prin fotosinteza, la fel cum fac plantele!

 

De asemenea, Costasiella kuroshimae are o forma de frunza si o culoare verde intens, care o ajuta sa se camufleze printre algele pe care le consuma, ajutand-o sa evite pradatorii.

 

Nudibranhiile sunt o grupă diversă de moluște marine, cunoscute și sub numele de nudibranhi sau melci de mare. Acești melci sunt caracterizați de prezența unor creșteri sau „rame” numite cerate, situate pe spatele lor, și de prezența unor structuri numite rinofore, care sunt utilizate pentru a detecta substanțele chimice din apă.

 

Nudibranchii au o varietate impresionantă de forme, culori și modele, care variază de la forme simple și discrete la forme complexe și extrem de colorate. Acești melci se hrănesc cu o gamă largă de organisme marine, cum ar fi alge, anemone de mare, coral, moluște și alte nudibranchi.

 

Datorită culorii și formei lor unice, nudibranchii sunt deseori căutați de către scafandri și fotografi subacvatici. De asemenea, aceste moluște sunt utilizate și în cercetarea științifică, deoarece pot oferi informații despre evoluția și adaptarea organismelor la medii extrem de diverse.